Jeneratör büyük güçlerde ulusal şebekenin beslenmesinde ya da bir tesisin, mekanın veya işletmenin enerjisiz kaldığı zaman devreye girerek enerji gereksinimini karşılar.
Elektrik kesintilerinde tedirgin olmamak ve etkilenmemek için, jeneratörün anında devreye girmesi gerekir. Jeneratörler sürekli çalışmadıkları için ve elektrik kesintilerinde devreye girdikleri için, düzenli bakımlarının yaptırılması ve belirli aralıklarla çalıştırılması gerekir. Jeneratör bakımları kullanım oranlarına göre, 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık dönemlerde yapılmalıdır. Bakımlarda muhtemel ve ileride oluşabilecek arızalara karşı önlemler alınır ve elektrik kesintilerinde zor durumda kalınmaz.
- Jeneratör bakımının yapılması ömrünü uzatır, çalışma verimini artırır.
- Jeneratörlerin periyodik bakımları ve kontrollerinin yapılmaması durumunda sistemin çalışması gerektiği anda ihtiyacı karşılayamama riskini oluşturur. Bu durumda üretim kayıpları, satış kayıpları hatta müşteri kayıpları olur.
- Düzenli yapılmayan bakım neticesinde meydana gelen arızaların anlık ve geçici çözümleri işletme ve bakım maliyetlerini artırır.
- Yerli, yabancı jeneratör üreticileri motor yağının her 6 ay da bir veya 250 saatte bir ( hangisi önce dolarsa ) değişimini öngörmekte, buna bağlı olarak. Filtre değişimleri motorun verimli kullanılabilir ömrünü artırmaktadır.
- Periyodik bakımlarla jeneratör grubunun bilgileri servis kayıtlarına geçmektedir. Arıza ve genel bakım için gelen ekibin model, güç, akü modeli, yakıt seviyesi, çalışma saati bir önceki serviste neler yapıldığı bilgisi ile bilinçli olarak müdahale etmesine sebep olur.